Onder polymeren worden zowel kunststoffen, rubbers en coatings verstaan. Een algemeen kenmerk van polymeren is dat ze uit een keten van repeterende molecuuleenheden (monomeren) bestaan. Een polymeer is hierdoor te vergelijken met een ketting waarin dezelfde soort kralen regelmatig gerangschikt zijn. Een mooi voorbeeld van een biopolymeer is ons DNA.
De materiaaleigenschappen van polymeren worden bepaald door de chemische samenstelling van de molecuuleenheden en de vorm, lengte en ordening van de polymeerketens. Qua ordening kunnen de polymeerketens willekeurig geordend liggen (een amorfe structuur) of gedeeltelijk geordend zijn (geeft een semi-kristallijne structuur). Deze twee verschillende ordeningsstructuren bepalen in belangrijke mate de materiaaleigenschappen als de chemische resistentie, transparantie, kruipweerstand, krimp, vermoeiingsweerstand en temperatuurweerstand van polymeren.
Polymeren kunnen op basis van hun materiaal- & verwerkings-eigenschappen worden onderscheiden in thermoplastische kunststoffen, thermoplastische rubbers en thermohardende rubbers. In de menubalk rechts naast polymeren vindt u aanvullende informatie over soorten thermoplastische en thermohardende polymeren.